Mengumpul Wang Leave a comment

Mengumpul wang

julian@tokiomarine.com.my

Mengumpul wang. Ia sentiasa seolah-olah seperti beberapa jenis paradoks untuk membayar wang wang lain, sering kali wang yang tidak dibelanjakan. Tetapi ramai di antara kita melakukannya, dan ia menjadikan bagi hobi indah. Sama ada anda melihat wang kertas sebagai karya seni, sebahagian daripada sejarah, atau sebagai instrumen kewangan, Terdapat banyak untuk menjaga anda sibuk (dan hampir muflis) untuk masa yang lama. Artikel ini adalah ringkasan soalan-soalan utama yang Pemungut baru mungkin mempunyai mengenai hobi tersebut.

Apa yang perlu mengumpul? Anda boleh mengumpul apa sahaja yang anda mahu, tetapi sudah tentu beberapa jenis koleksi yang saya akan Terangkan di bawah yang biasa. Tetapi terdapat tiada peraturan, tiada pemenang, dan biasanya tiada koleksi yang “lengkap”. Tidak kira apa jenis koleksi yang anda buat, nasihat saya yang paling penting adalah untuk memilih sesuatu yang mempunyai kepentingan peribadi untuk anda. Tidak mengumpul apa yang orang lain mengumpul. Melihat kepada latar belakang anda, anda minat, negara-negara anda pergi – yang mana koleksi anda harus mula lain.

Ramai orang akan mengambil Nota-Nota dari sesuatu negara yang tertentu, sering negara asalnya. Koleksi negara adalah biasanya agak satu cabaran untuk melengkapkan, kerana mungkin ada beberapa Nota-nota yang adalah agak murah (selalunya lebih terkini isu-isu), dan ramai yang akan menjadi agak jarang berlaku dan mahal.

Istilah yang lebih biasa digunakan dalam mengumpul duit syiling, istilah “jenis” merujuk kepada jenis-jenis rekabentuk dan mazhab, dan satu set jenis ini akan mengandungi satu contoh bagi setiap jenis yang unik. Butir-butir seperti Varieti tandatangan, isu-isu yang kemudian dengan hanya perubahan tarikh, atau lain-lain perubahan Reka bentuk yang kecil tidak semestinya termasuk dalam koleksi tersebut. Jenis set mengumpul adalah sangat menyeronokkan, kerana ia membolehkan Pemungut untuk memilih jenis faedah yang tertentu, dan mengabaikan orang-orang yang tidak menarik. Satu set jenis juga merupakan salah satu koleksi beberapa yang anda boleh melengkapkan!

Leave a Reply

WhatsApp chat Order by WhatsApp