Penny Black, bagaimana menentukan nilainya Leave a comment

Oleh Daniel Arpin

1840 Penny Black

 

 

 

 

 

 

 

Kebanyakan pengumpul setem sudah tahu Penny Black adalah setem pelekat pos yang pertama di dunia dan telah dikeluarkan oleh United Kingdom Great Britain dan Ireland pada 1 Mei 1840. Oleh kerana kepentingannya, setem ini adalah sangat popular dan mengikuti artikel saya yang lepas Apakah setem terkenal paling jarang dan berharga?, Saya telah menerima banyak soalan mengenai nilainya. Mari kita cuba memahami lebih lanjut mengenai setem ini dan apa yang mempengaruhi nilainya.

Kejarangan

Setem Penny Black sebenarnya tidak begitu jarang, kerana terdapat 68,808,000 dikeluarkan, ya 68 juta! Sebilangan besar ini telah terselamat, kerana sampul surat belum biasa digunakan lagi, surat yang ditulis, dilipat dan dimeterai dengan lilin, dengan setem dan alamat pada muka depan surat. Ini bermakna bahawa setiap kali surat itu difailkan di pejabat peguam, bank, dan lain-lain, segala-galanya akan disimpan.

Watermark mahkota kecil

 

 

 

 

 

 

Plat Cetak

Sebanyak 240 setem telah dicetak di atas sehelai kertas bergam, dari plat keluli terukir, dengan satu watermark mahkota kecil pada setiap setem. Setem adalah jenis imperforated (belum ditembus) dan terpaksa dipotong dengan gunting. Dari masa ke masa, kerana dipakai haus, sebelas plat percetakan yang berbeza telah digunakan (plat 1 biasanya dibezakan ke dalam plat 1a dan plat 1b), dan adalah mungkin boleh mempastikan jenis plat daripada ciri-ciri kecil setem individu yang telah dicetak. Perkara-perkara seperti kedudukan huruf sudut di dalam segi empat, kehadiran “kecacatan O”, sinar bintang di sudut atas dipecahkan di tempat mana, dan sebagainya, ini boleh membantu pengenalan plat yang betul, tetapi sastera khusus diperlukan dalam usaha untuk melakukan ini. Beberapa plat lebih sukar diperolehi daripada yang lain, plat 11 yang paling jarang ditemui, kerana tujuan asalnya semata-mata bagi mencetak setem merah yang baru, tetapi sempat 16800 setem hitam dicetak daripada plat ini. Kini jenis ini yang paling jarang dijumpai.

Plat Cetak Penny Black

Plate numberRegisteredNumber issued
1a, 1b15 Apr 184010,052,400
222 Apr 18407,659,120
39 May 18404,786,800
419 May 18406,701,760
51 June 18408,616,480
617 June 18409,095,040
78 July 18408,137,680
831 July 18407,180,320
99 Nov 18403,840,000
109 Dec 18401,920,000
1127 Jan 1841168,000


Pembatalan

Sebuah cap pos khas telah juga diperkenalkan untuk membatalkan setem. Dikenali sebagai Maltese Cross. Pada mulanya dalam warna hitam. Tetapi oleh kerana ia adalah sukar untuk melihat cap pos hitam pada setem hitam, warna telah ditukar kepada merah. Banyak contoh-contoh setem pada tempoh itu mempunyai pembatalan yang sangat jelas, supaya ia tidak boleh dipakai guna kembali. Pihak berkuasa pos jelas telah bimbang bahawa orang mungkin ‘bersih’ setem supaya ia boleh digunakan lagi. Warna Penny Black yang kemudiannya ditukar kepada merah kerana sebab ini. Setem yang digunakan dengan pembatalan yang ringan akan mendapat nilai yang lebih tinggi di pasaran daripada yang jelas dibatalkan.

Penny Black dengan cross merah
Penny Red dengan cross hitam

 

 

 

 

 

 

 

 

Huruf Sudut

Setem telah dicetak sebanyak 240 (20 × 12) dan setem mempunyai sudut untuk huruf (bahagian bawah kiri dan kanan setem) yang sepadan dengan kedudukannya di atas plat. Bermula dengan AA, AB, AC … kepada AL untuk baris atas, baris kedua pula dari BA hingga BL sehingga jajar yang kedua puluh dari TA untuk TL. Dari mula, sebanyak empat huruf yang berbeza telah digunakan untuk membentuk huruf sudut. Contoh penny black dengan huruf sudut «JF» ditunjukkan di bawah, serta kedudukannya pada helai.

Huruf Sudut
AAABACADAEAFAGAHAIAJAKAL
BABL
CACL
DADL
EAEL
FAFL
GAGL
HAHL
IAIL
JAJFJL
etcetc
..
..
SASL
TATBTCTDTETFTGTHTITJTKTL

Faktor-faktor utama yang mempengaruhi nilai

1- Keadaan penggredan dan posisi berpusat. Setem yang tidak digunakan atau mint biasanya bernilai lebih daripada yang telah digunakan. Bilangan, saiz, dan ukuran kekerapan margin menjadi perbezaan yang besar kepada nilai. Setem ini tidak ditembus lubang, dan terpaksa dipisahkan menggunakan gunting. Kerana terdapat hanya kira-kira 1mm antara satu setem dan yang lain, ia adalah sangat mudah untuk bersiar luar hanya sedikit dan terpotong ke dalam reka bentuk cetak setem yang lain. Setem dengan dua margin penuh dan mungkin beberapa margin bahagian lain dikira sebagai bagus. Pengumpul akan membayar harga yang lebih tinggi untuk contoh dengan empat margin yang baik, luas, dan rata.
2- Jenis plat yang setem dicetak.
3- Penampilan keseluruhan setem. Apa-apa kesalahan seperti nipis, koyak, berkedut atau kesan kekotoran akan menurunkan nilai

Kesimpulan

Penny Black boleh diperolehi di pasaran pengumpul bila-bila masa. Walau bagaimanapun, kerana kepentingannya, setem ini dalam keadaan baik adalah di dalam permintaan tinggi oleh pengumpul, oleh itu nilainya sangat tinggi. Sukar untuk mencadangkan nilai tanpa menyebabkan pengeliruan, kerana ada pembaca yang optimis, dan ada yang pesimis (atau realis!). Pada tahun 2009, Penny Black yang terpakai boleh bernilai serendah USD 20 dan sehingga USD 300 untuk yang dalam keadaan yang sangat baik, satu contoh yang tidak digunakan atau mint akan bernilai sekitar USD 1000 hingga USD 7000, bergantung jika ia mempunyai gam yang asal atau tidak dan jika margin sekitar setem sempit atau luas. Harga runcit setem ini semakin meningkat. Sebaliknya, Penny Red yang digunakan hanya USD 20 dan yang mint, dalam keadaan baik bernmnilai USD 450.

Leave a Reply

WhatsApp chat Order by WhatsApp